Öd qatılaşmasının qida əlavələri ilə müa elanının təsviri
Qaraciyər hüceyrələrində istehsal olunan qızılı-sarı rəngli həzmedici xüsusiyyətli şirə əvvəlcə öd kapilyarlarına, sonra isə axarlara tökülərək öd kisəsinə toplanır. Hər dəfə qidalanma zamanı öd kisəsi yığılaraq möhtəviyyatını onikibarmaq bağırsağa ifraz edir və nəticədə yağların həzmi baş verir. Öd kisəsi, öd yolları və sfinkteri əzələlərinin normal yığılması və tonusu pozulanda öd durğunluğu yaranır.
🔵 Öd kisəsində durğunluğun yaranmasının səbəbləri:
Balanslaşdırılmamış qidalanma – qida rejiminin pozulması, uzun müddət ac qalma;
Hipodinamiya – az hərəkətli həyat tərzi;
bağırsaq pozulması, xüsusilə qəbizlik;
Hamiləlik – dölün öd kisəsini sıxması;
Metabolik xəstəliklər – piylənmə, şəkərli diabet və ateroskleroz;
Öd axımının qarşısını alan mexaniki maneələr – öd daşı və ya opistorxoz.
🔴 Ödün hərəkəti öd kisəsi və axarlarının normal tonusu hesabına baş verir. Diskineziya öd yolları ilə öd kisəsi əzələlərinin yığılması arasında uyğunluğun pozulması zamanı baş verir və ona hipo və hiperkinetik olmaqla iki formada rast gəlinir.
✅️ Hipokinetik diskineziyada öd kisəsinin yığılma-hərəki funksiyasının ləngiməsi baş verir və öd kisəsinin normal tutumu 75-100 ml olduğu halda, onda 150-200 ml öd toplanır və sağ qabırğa altında daim küt, bəzən kəsici tipli o qədər də güclü olmayan ağrı baş verir.
✅️ Hiperkinetik formada isə öd kisəsinin yığılma intensivliyi və tezliyi artır, tonusu yüksəlir, lakin sfinkteri tam açılmadığına görə öd bağırsağa tökülmür, simptomlar sağ qabırğa altında kəskin ağrılar və qəbizliklə ishalın növbələşməsindən ibarət olur.
ℹ️ Biz ilk öncə konsultasiya edərək problemin kökünü aşkarlayıb, sonra həmin problemə uyğun müalicə və ya profilaktika kursu təyin edirik. Ən əsası bu prosedurlar heç bir orqana ziyan vurmadan, tam təbii şəkildə həyata keçirilir.