Mikrodalğalı soba (Mikrovalnovka) mikrodalğalı tezlik diapazonunda qidaları elektromaqnit şüalanmasına məruz qoyaraq qızdıran və bişirən elektrik sobasıdır. Bu, qidadakı qütb molekullarını dielektrik istilik kimi tanınan bir prosesdə fırlanma və istilik enerjisi istehsal etməyə məcbur edir. Mikrodalğalı sobalar qidaları tez və səmərəli şəkildə qızdırmaq üçün ideal vasitədir.
Böyük Britaniyada boşluqlu maqnetronun inkişafı kifayət qədər kiçik dalğa uzunluğunda (mikrodalğalar) elektromaqnit dalğalarının istehsalını mümkün etdi. İkinci Dünya Müharibəsindən sonra müharibə zamanı inkişaf etdirilən radar texnologiyası mikrodalğalı sobanın ixtirasına təkan verdi.
Sharp Korporasiyası 1964 və 1966-cı illər arasında dönər masası olan ilk mikrodalğalı sobanı təqdim etdi. Dəzgah üstü mikrodalğalı soba 1967-ci ildə Amana Korporasiyası tərəfindən təqdim edildi. 1970-ci illərin sonlarında mikrodalğalı sobalar bütün dünyada satışa çıxarıldı və mətbəxlərin əvəzedilməzinə çevrildi. Yemək bişirməklə yanaşı, mikrodalğalı sobalar bir çox sənaye proseslərində qızdırmaq üçün istifadə olunur.
Mikrodalğalı sobalar ümumi mətbəx cihazıdır və əvvəllər bişmiş yeməkləri yenidən qızdırmaq və müxtəlif yeməkləri bişirmək üçün məşhurdur. Onlar isti kərə yağı, yağlar, şokolad və ya sıyıq kimi adi tavalarda bişirildikdə asanlıqla yanan qidaları sürətlə qızdırırlar. 2000-ci illərin əvvəllərindən başlayaraq mikrodalğalı sobaların (Mikrovalnovkalar) istifadəsi Azərbaycanda da sürətlə yayılmağa başlandı.